Hoe dik moet een dekvloer zijn voor vloerverwarming?

Normal betonvloer
Afbeelding: Redactie

Wij krijgen dagelijks allerlei vragen over vloerverwarming. Eén van de vragen die veel terug komt is hoe dik de dekvloer moet zijn bij toepassing van vloerverwarming en vloerkoeling.

In Nederland heeft ISSO (kennisinstituut voor de installatiesector) richtlijnen opgesteld voor het ontwerpen van vloerverwarmingssystemen. De richtlijnen gaan ook in op de wijze waarop vloerverwarming het beste kan worden toegepast bij welke afwerkvloer. Bij woningen gebruikt men veelal een zandcement dekvloer, bij appartementenbouw calciumsulfaat gietvloer (anhydriet) en bij grotere oppervlakken als magazijnen en winkels beton (monolitisch), Dekvloer op bezemschone vloer (zand/cement).

Bij een dekvloer op een bezemschone vloer moet de totale dikte van de dekvloer, exclusief tegel, minimaal 4 cm te zijn. Inclusief tegel is dit 5 cm. Bij toepassing van linoleum of tapijt wordt uitgegaan van een dekvloerdikte van 5 cm.Zwevende dekvloer (zand/cement)

Bij toepassing van een dekvloer op isolatie wordt uitgegaan van een afwerkvloer met een dikte van 70 mm exclusief tegel. Als ons versneller wordt toegepast kan volstaan worden met 55 mm.Calciumsulfaat gietvloer (anhydriet)

Bij toepassing van een calciumsulfaat gietvloer geldt bij zowel een zwevende als niet-zwevende uitvoering een dikte van 50 mm.

Monolitisch afgewerkte betonvloer

Bij een monolitisch afgewerkte vloer kan de vloerverwarmingsbuis op het ondernet of onder het bovennet worden gemonteerd. Bij montage onder het bovennet worden de buizen tijdelijk op het ondernet vastgezet. Na plaatsing van de supporten en de bovenwapening wordt de buis na ophalen onder het bovennet vastgezet. Bij montage op het ondernet is er grotere vrijheid voor bijvoorbeeld het fixeren van machines en stellingen. Bij montage onder het bovennet is een hogere warmte-uitwisseling mogelijk.

Zwevende dekvloer vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen er vandaag de dag voor om in hun huis gebruik te maken van vloerverwarming. De reden hiervoor is niet ver te zoeken, in tegendeel. Wanneer je er voor kiest om vloerverwarming te plaatsen zorg je er namelijk niet alleen voor dat je altijd lekker warm hebt aan de voeten, daarnaast zorgt het ook voor een prima binnenklimaat wat het hele jaar door goed aanvoelt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het namelijk ook zonder probleem mogelijk om vloerverwarming in te zetten als klimatisatie. Ook het afkoelen van de ruimte wordt op deze manier perfect mogelijk gemaakt.

Als jij besloten hebt om vloerverwarming te laten plaatsen, dan heb je niet alleen een keuze gemaakt waarmee het comfort in je woning zal verbeteren. Vloerverwarming is ook een goedkopere manier om je kamers te verwarmen en je zal dus een besparing kunnen maken. Het is ook duurzamer dan centrale verwarming, omdat het water voor vloerverwarming minder hoge temperaturen nodig heeft. Combineer je je vloerverwarming met zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler, dan kun je je woning gasvrij opwarmen, kun je je eigen energie opwekken om de installatie aan te drijven en kun je natuurlijke bronnen gebruiken voor je huishouden. Lees hier daarom verder over de combinatie van vloerverwarming met zonnepanelen.

Tegenwoordig is de beste elektrische vloerverwarming vaak een prima alternatief op de normale vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kleine ruimten en heeft een minimale opbouw. Let er wel op dat elektrische vloerverwarming meer energie verbruikt dan een normale vloerverwarming

De meest voorkomende vragen

Vraag: Wij hebben een complete CV installatie en willen alleen de woonkamer gaan verwarmen om de kou van de vloer te halen. Welke systeem kunnen wij het beste kiezen?
Antwoord: U kunt het beste kiezen voor een elektrisch systeem. De elektrische vloerverwarming systemen van woodstock vloeren hebben een kortere opwarmtijd dan op watergedragen vloerverwarming. Bij water gedragen vloerverwarming moeten de verwarmingsbuizen in de vloer worden gefreesd. Bij de aanleg van elektrische vloerverwarming is dit niet het geval, hier ligt de vloerverwarming direct onder de afwerkvloer. Hierdoor heeft elektrische vloerverwarming een kortere opwarmtijd.

Vraag: Wij willen de complete woning gaan verwarmen. Moeten wij kiezen voor elektrische vloerverwarming of op watergedragen?
Antwoord: Wij adviseren onze klanten altijd om bij de aanleg van elektrische vloerverwarming gebruik te maken van isolatie. Het rendement van elektrische vloerverwarming en op watergedragen vloerverwarming is tot de 29 m2 gelijk. Door testen in de praktijk is gebleken dat bij een oppervlakte van meer dan 29 m2, het voordeliger is om een watergedragen systeem aan te schaffen dan elektrische vloerverwarming. Heeft u zonnepanelen, dan is het daarentegen zeker meer rendabel om voor een elektrisch systeem te gaan.

Vraag: Wij willen de badkamer en toiletruimte gaan verwarmen, maar twijfelen tussen een elektrisch of watergedragen systeem door middel van een RTL ventiel.
Antwoord: Vooral voor kleinere oppervlaktes is elektrische vloerverwarming ideaal. De installatie is eenvoudig en het verbruik zal in kleinere ruimtes beter zijn dan met een watergedragen systeem. Daarbij is de opwarmtijd van uw vloer aanzienlijk korter bij gebruik van elektrische vloerverwarming.

Verschillende watergedragen systemen

Er zijn drie verschillende type vloerverwarming systemen op de markt:

Vloerverwarming infrezen:
Het meest voorkomend systeem voor vloerverwarming is het infreze van de cementdekvloer. De buisafstand bepaalt hierbij de warmte afgifte (10 cm voor hoofdverwarming), 15 cm voor bijverwarming.

Krimpnetten:
krimpnetten worden gebruikt bij een betonnen ondervloer.

Noppenplaten:
Heeft u een houten ondervloer, dan zal de noppenplaat voor u de beste optie zijn.

Adverteren op inSchiedam.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op inSchiedam.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Schiedam
08:27

18° C

Bewolkt

4.12 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief